Hej!
Jag heter Lovisa Skeppstedt och är skolans studie- och yrkesvägledare. Du kommer att träffa mig under dina tre år här på Nyköpings Enskilda gymnasium och jag kommer att lotsa dig genom de val du ska göra under gymnasietiden, men också ge dig information som kan leda dig rätt till yrken eller utbildningar efter gymnasiet.
Du är alltid välkommen att kontakta mig genom ett spontanbesök, telefon, mail eller Teams. Vill du så bokar vi en tid för ett eller flera vägledningssamtal.
Ni når mig lättast på:
072-4019636 alternativt e-post:
Bra länkar att ha till dina funderingar
www.uhr.se
Universitets- och högskolerådet (UHR) ansvarar för allt som har med den svenska högskolan att göra, från informationssidor till antagning och antagningsstatistik.
De har också ansvar för den nationella betygsdatabasen BEDA dit ditt gymnasieexamensdokument skickas efter att du slutat på gymnasiet. På denna sida hittar du några av nedanstående direktlänkar.
www.studera.nu
På Studera.nu hittar du allt som rör den svenska högskolan, men även om studier utomlands. Sök och jämför kurser och/eller program samt antagningsstatistik, se behörighetskrav och länka dig vidare till respektive högskola/universitet. Här kan du också hitta information om och träna på Högskoleprovet.
www.antagning.se
På Antagning.se gör du din ansökan till kurser och/eller program på den svenska högskolan. Du hittar mycket praktisk information om ansökningsförfarandet och viktiga datum.
www.saco.se/valjayrken
Information om yrken och utbildningar
www.csn.se
På CSN (Centrala studiestödsnämnden) kan du söka studiehjälp eller studiemedel för fortsatta studier efter gymnasiet.
Studiehjälp kan du söka om du t ex studerar på Komvux eller på Folkhögskola och utbildningen räknas som gymnasienivå. Studiehjälp kan sökas fram t o m vårterminen det år man fyller 20 år.
Studiemedel kan du söka för olika typer av utbildningsnivåer från gymnasienivå till eftergymnasiala utbildningar. Studiemedel kan sökas för olika eftergymnasiala utbildningar oavsett ålder, men om studerar på gymnasienivå så söker du det fr o m höstterminen det år du fyller 20 år.
www.myh.se
Myndigheten för Yrkeshögskolan ansvarar för yrkesutbildningar på eftergymnasial nivå. Dessa utbildningar kan ses som ett alternativ till högskoleutbildningar då de ger en snabbare väg in på arbetsmarknaden. Utbildningarna är mellan 1-3 år långa och innehåller LIA – lärande i arbetslivet (praktik). Utbildningarna tas fram i samråd med arbetsmarknadens parter, utbildningsanordnare och högskolan och anpassas till behovet på arbetsmarknaden.
www.folkhogskola.nu
Folkhögskolorna erbjuder många olika typer av utbildningar, från kurser på gymnasienivå till yrkesutbildningar på eftergymnasial nivå. Folkhögskolan erbjuder utbildningar inom många olika ämnesområden: journalistik/media, skrivande, estetiska områden (bild, musik, teater, keramik, hantverk m m), idrott, språk, religion och många fler. Det finns både helårskurser och sommarkurser.
www.utbildningsguiden.skolverket.se
Här kan du hitta information om utbildningar inom många olika områden.
www.arbetsformedlingen.se
Här kan du hitta allt från lediga jobb till intressetest och yrkesinformation.
Om du ej har några planer i samband med att du slutar på gymnasiet så kan du skriva in dig som arbetssökande och får då möjlighet till stöd från arbetsförmedlingen och deras samverkanspartners. Du kan då också få rätt till ekonomisk ersättning för unga.
www.studentum.se
Här kan du hitta utbildningar inom och utanför Sverige samt mycket mer.
Komvux – Kommunala vuxenutbildningen
Behöver du komplettera dina gymnasiestudier med att läsa in kurser alternativt göra prövningar för att höja dina betyg?
Du söker isåfall till det Komvux som finns i din hemkommun eller hemkommunens samverkansområde. Här nedan finns de alternativ som är de flesta av eleverna på Nyköpings Enskilda gymnasiums söker till:
Nyköping – www.campusnykoping.se
Trosa/Vagnhärad – www.campusnykoping.se
Oxelösund – www.campusoxelosund.se
Gnesta – www.komvux_gnesta